سایت فدائی، ارگان رسمی سازمان اتحاد فدائیان کمونیست
فاجعههای تکراری معادن ایران؛ جنایتی سازمانیافته در سایه سودجویی سرمایهداران
فاجعه دلخراش و مرگبار در معدن ذغال سنگ طبس که منجر به جان باختن ۵۲ معدنچی شد، بهعنوان بزرگترین فاجعه معدنی در تاریخ ایران ثبت شده است. این فاجعه در حالی رخ داد که معدن زغالسنگ پرورده طبس بیست روز پیش ۴ مصدوم بخاطر تصاعد گاز داشته و اهمال و نادیده گرفتن همان مشکل باعت کشته شدن ۵۲ کارگر شد! گرچه به مانند بسیاری از گزارشهای دیگر در نظام مقدس گزارشها از فجایع مشابه هرگز به انتشار عمومی نمیرسند اما اگر به اخبار و سخنان پراکنده خودیهای رژیم مراجعه کنیم، برای همگان عمق جنایاتی که در حق نیروی کارو زحمت کشور صورت میگیرد روشن خواهد شد. به طور مثال بنابر گفتهٔ علی مقدسزاده (رئیس کانون شورای اسلامی کار خراسان جنوبی): یک سنسور گاز متان نداریم. اگر یک سنسور گاز متان مانند معدن مرکزی داشتیم این اتفاق نمیافتاد.
آری « قدرت یکم منطقه» که اوباش محوری مقاومتی روزانه با بلغور کردن ادبیات کارشناسانه در ستایشاش ارضا میشوند، برای امنیت جان کارگران که در بدترین شرایط استثمار میشوند، یک سنسور گاز متان ندارد و با گذشت بیش از ۳۰ ساعت ، همچنان تعدادی از کارگران زیرآوار هستند و خانواده آنها بیهیچ جوابی منتظر ایستادهاند. یکی از کسانی که دو عضو خانوادهاش در انفجار معدن مفقود شدهاند، از لحظات سختی میگوید که در این چند ساعت گذارنده است.
- آمدیم معدن گفتند بروید بیمارستان. رفتیم بیمارستان گفتند اینجا نیستند بروید پزشکی قانونی. رفتیم پزشکی قانونی گفتند اینجا هم نیستند حتما در تونلی هستند که هنوز باز نشده است.
- یکی از آنها ۶ سال است در معدن کار میکند، یکی ۲ سال، اما هیچ کس به ما نگفت سر اینها چه بلایی آمده است. ما از تلویزیون شنیدیم که معدن ریخته. تماس گرفتیم نشد خبری بگیریم، برای همین خودمان آمدیم. حالا هم به ما گفتند منتظر باشید تا ببینیم تکلیف چه میشود.
یکی از مهمترین فجایعی که “حادثه در معادن” میخوانند، در موارد مشابه، انفجار در معدن یورت استان گلستان در سال ۱۳۹۶ بود که منجر به مرگ ۴۳ تن از کارگران معدن شد. این فاجعه تا پیش از انفحار در معدن طبس، مرگبارترین فجایع معدنی در تاریخ معاصر ایران بود.
در طول سالها، فجایع معدنی متعددی در ایران جمهوری اسلامیزده رخ داده است. به عنوان مثال، در سال ۱۳۹۰ انفجار در معدن بابنیزو در شهرستان طبس رخ داد که منجر به کشته شدن چندین کارگر شد. همچنین، در سال ۱۳۸۵ انفجار دیگری در معدن زرند کرمان رخ داد که در آن نیز تعدادی از کارگران جان باختند.
مسئولیت اصلی این فجایع متوجه سران رژیم و مافیای قدرت و ثروت حاکم است که هچون اختاپوس برهستی انبوه نیروهای کار و زحمت چنگ انداخته اند، و برایشان جان کارگر در برابر سود بیشتر پشیزی ارزش ندارد، لذا کوچکترین توجهی به ایمنی محیط خطرناک کار در معادن نمیدهند.
این فجایع و حوادث مشابه آن، نه ناشی از یک اشتباه و اتفاق موردی و غیرقابل جلوگیری، بلکه جنایت آگاهانه و سازمانیافتهای است که نظام سرمایهداری حاکم و سرمایهداران مالکِ معادن برای کاهشِ هزینهها و بالا بردن سود و بهرهکشی بیشتر از نیروی کار مرتکب میشود. جنایاتی که نباید از سوی کارگران و افکار عمومی بیپاسخ ماند.