سایت فدائی، ارگان رسمی سازمان اتحاد فدائیان کمونیست
نگاهی اجمال به رویدادهای مهم سال 2020
هیوا- منتشر شده در نشریه راه سرخ شماره 9
با آغاز سال جدید میلادی و شروع تحولات نوین به دنبال آن در عرصه بین المللی، یاد آوری رویدادهای تاثیر گذار سال گذشته که مردم جهان و ایران شاهد تحولات بسیار مهم در صحنه سیاسی و اجتماعی و اقتصادی بودند، میتواند برای توده ها به داشتن نگاهی جامع تر با حفظ حافظه تاریخی، در مواجه با پدیده های سیاسی و اقتصادی پیش رو کمک کند .
اولین ماه میلادی یعنی ژانویه در ایران برابر با جمعه 12 دی 98 با خبر مهم ترور قاسم سلیمانی کلیدی ترین فرمانده سپاه پاسداران، معروف به جلاد خاورمیانه به دست آمریکا در عراق شروع شد . قاسم سلیمانی که نفر اول پیاده سازی مشی میلیتاریستی رژیم و دخالتهای مستقیم نظامی جمهوری اسلامی در منطقه بویژه در سوریه و عراق و لبنان و فلسطین بود و سالها پیش از این رویداد در لیست ”سیاه آمریکا“ و سازمانهای ” حقوق بشری“ به عنوان تروریست قرار گرفته بود و از طریق وی و نهاد تحت اختیار او مبالغ گزافی برای حمایت از گروهای شبه نظامی مزدور همچون حزب الله و حوثی ها و حماس و رژیم اسد وووو از ایران منتقل شده بود. هزینه های که در حقیقت برای حفظ اقتدار و بقاء جمهوری اسلامی در منطقه به نفع متحدانش و علیه خلق های تحت ستم ایران و عراق و سوریه و… به کار برده میشد و به موازات آن پروپاگاندای رژیم حضور و دخالتهایش را در عراق و سوریه، با گره زدن مبارزه با داعش و دفاع از حریم امامان شیعه توجیه میکرد و تلاش بی وقفه بر این داشت تا از وی چهره ای مقدس برای توده ها بسازد . سلیمانی در ماه ژانویه با دستور مستقیم ترامپ در عراق، زمانی که همراه با ابو مهدی مهندس از رهبران حشد الشعبی بود به وسیله موشکهای آمریکایی هدف قرار گرفت و پروژه انتقام سخت رژیم از آن لحظه کلید خورد ، پروژه ای که رژیم ایران هدفش از آن را اولا دامن زدن به جنگ با آمریکا که درآن به عنوان کشور مظلوم و قربانی شده خود را معرفی کند و دوم احیای سیاست مذهبی اش از طریق قهرمان سازی با سلیمانی و پیوند آن با گرایشات مذهبی توده ها برای فرار از بحرانها و تضاد های حاد درونی اش همچون بحران آبان 98 ، بود ، که این هدف محقق نشد زیرا در مدت کمی پس از ترور سلیمانی، در همین ماه ژانویه 2020 و در امتداد پروژه انتقام سخت ایران از آمریکا ، پس از حمله موشکی به پایگاه هوایی عین العسد آمریکا در خاک عراق ، رژیم هواپیمای اوکراینی را که عمدتا حامل اتباع ایرانی و اوکراینی و کانادایی بود به عمد با دو موشک سرنگون کرد و 176 مسافر را به قتل رساند . فاجعه ای که پس از افشای آن از طریق مردم در فضای مجازی ابتدا زیر بار پذیرش مسئولیت آن نرفت اما با فشارهای بین المللی از جانب کانادا و اوکراین، ناگزیر به پذیرش آن تحت عنوان خطای انسانی شد و وقیحانه این جنایت را محدود به یک عذر خواهی ساده نمود و تا پایان سال 2020 هم پرونده این جنایت را معلق گذاشته و حتی غرامتی هم به خانواده ها پرداخت نکرده و از هر گونه پاسخ گوی و توضیح رسمی در محاکم بین المللی گریخته است . این فاجعه موجب خشم بیشتر توده های تحت ستم ایران که پیش از این در آبان 98 شاهد کشتار علنی و سرکوب گسترده بودند ، شد و آنها را به اعتراضی هر چند محدود در خیابانها و دانشگاهها کشاند .
ماه ژانویه در خارج از مرزهای ایران شاهد رویداد تاریخی و مهم دیگری بود و آن جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا بعد از 47 سال بود. در ماه دوم سال 2020 کنگره آمریکا بدون تایید سنا قانونی در جهت کاهش اختیارات دونالد ترامپ برای حمله به ایران تصویب کرد. این مصوبه در آمریکا اگر چه در واکنش به ترور سلیمانی و محکوم کردن اقدام ترامپ بود و لیکن نه تنها از تهدیدهای بعدی ترامپ علیه ایران نکاست بلکه چون تایید سنا را نداشت عملا پروسه تشریفاتی قانونی شدن را رعایت نکرد و توجیهی مناسب برای رعایت نشدن از جانب ترامپ داشت . ماه فوریه در ایران نیز همراه با خبر شیوع کرونا و ورود آن به ایران از طریق مسافران چینی بود . مسئله مهمی که رژیم علیرغم اطلاع کامل از آن بخاطر برگزاری انتخابات مجلس، آن را مکررا تکذیب میکرد و جان شهروندان را در معرض خطر گسترده قرار داده بود و با وجود تبلیغات گسترده و دعوت به مشارکت مردم در انتخابات، به دلیل خشم عمومی و اطلاع مردم از شیوع کرونا از منابع خبری غیر رسمی، مورد تحریم قرا گرفت و با مشارکت 57/42 درصد طبق آمار رژیم مفتضح ترین انتخابات رژیم برگزار شد .
ماه مارس، کرونا به عنوان بیماری همه گیر جهانی ( پاندمی ) رسما از طرف سازمان بهداشت جهانی معرفی شد، اکنون این ویروس بخش اعظم جهان را آلوده کرده بود. ارائه پروتکل و توصیه به رعایت محدودیت های گسترده برای جلوگیری از شیوع بیشتر بیماری از طریق دولت های ملل مختلف هر کدام به طریقی صورت گرفت ، برخی کشورها بر مبنای توصیه های سازمان بهداشت جهانی قوانینی وضع کردند و دولت برخی کشورها مانند پاکستان از اساس وجود این بیماری را انکار کردند و بسیاری از کشورها از جمله افغانستان و هند به دلیل عدم وجود امکانات مناسب جهت غربالگری وضعیت نامعلومی در تشخیص مبتلایان و قربانیان داشتند . رژیم ایران در این ایام ابتدایی پاندمی ، بر خلاف پروتکلهای جهانی حرکت میکرد و به سبب فضای هژمون مذهبی در کشور ، وارد چالش عمیقی با اقشار خرافی مذهبی که خود آنها را پرورش داده ، جهت بستن اماکن مذهبی و مساجد و جلوگیری از مراسم های مذهبی شد . رژیم پس از تعطیلی کسب و کار و مشاغل که به دنبال آن بسیاری از مردم طبقات مختلف بویژه کارگران شغل خود را از دست دادند و در ضیق معیشتی قرار گرفتند، هیچ کمکی معیشتی بر خلاف رویه دیگر کشورها نکرد و به سبب عدم ایجاد محدودیت در پروازهای ماهان به چین، در آمار مبتلایان و فوت شده های ناشی از کرونا در رتبه های بالای جهانی قرار گرفت. در ماه اوریل با تداوم وضعیت مبارزه با شیوع کرونا، آمار تلفات در جهان رو به افزایش گذاشت و حتی برخی مقامات همچون لاریجانی در ایران و بوریس جانسون در انگلیس به صف مبتلایان پیوستند . به موازات پاندمی در این ماه در افغانستان 100 عضو گروه تروریستی طالبان در چهار چوب توافق آمریکا با طالبان از زندان بگرام آزاد شدند که مورد انتقاد شدید مردم افغانستان قرار گرفت . با به قتل رساندن جورج فلوید سیاهپوست توسط پلیس آمریکا ، ماه می با اعتراضات گسترده مردمی در تمامی ایالتهای آمریکا آغاز شد و مضحک اینکه رژیمی که خود همیشه ید طولایی در ستم به اقلیتهای نژادی و خلق های کرد و لر و ترک و بلوچ و… دارد فریاد محکوم کردن قتل جورج فلوید را سر داد و از قصد خود در نام گذاری خیابانی به نام وی خبر داد . همچینین در این ماه شاهد بازداشت ”فلیکن گابولا ” از عاملان کشتار صدها هزار تن در نسل کشی رواندا بودیم . گسترش شیوع کرونا در ماههای آتی عملا منجر به تعطیلی مسابقات ورزشی شد و در ماه جولای حادثه انفجار نطنز بار دیگر نگاهها را متوجه اسرائیل کرد. در آمریکا اعتراضات در محکوم کردن قتل جورج فلوید شدت گرفت و دامنه اش به دیگر کشورهای جهان کشیده شد، در آمریکا حتی منجر به پایین کشیدن مجسمه هایی که نماد تاریخ آمریکا بوده ، انجامید . در سیاتل معترضین حتی تا چند روز شهر را به تسخیر خود درآوردند .
در ماه اگوست انفجار دهشتناک بندر بیروت و کشته شدن 135 نفر فاجعه ای را رقم زد و مردم با مرتبط دانستن این انفجار با اقدامات حزب الله و دخالتهای ایران در لبنان، دست به اعتراضات خیابانی زدند و علیه ایران شعار دادند که منجر به استعفاء دولت شد . اعلام نامزدی جو بایدن در انتخابات آمریکا و همچنین درخواست دولت ترامپ برای فعال کردن مکانیزم ماشه و بازگشت تحریمهای سازمان ملل و رد آن از جانب این سازمان از رخدادهای این ماه بود . توافق تاریخی عادی سازی روابط بین اسرائیل با امارات و بحرین که با واکنش تند رژیم ایران مواجه شد، از رخدادهای مهم ماه سپتامبر بود ، همچنین اسلام گراها با سر بریدن یک معلم در خیابانهای پاریس توحشی دیگر آفریدند، معلمی که فقط کاریکاتورهای شارلی ابدو را در کلاس نشان داده بود . به دنبال از سر گیری روابط اسرائیل با کشورهای عربی، ورود هواپیمای اماراتی به حریم هوایی اسرائیل رخداد تاریخی دیگری بود که در اکتبر رخ داد .
در ماه نوامبر ترور محسن فخری زاده از عوامل و رئوس فعالیتهای هسته ای و موشکی ایران توسط اسرائیل در آبسرد دماوند خبر ساز شد رویدادی که هیچ پاسخی به جز چند تهدید توخالی از جانب رژیم ایران نداشت و انتقام سخت را به روز موعود موکول کردند . !!
در کابل هم طالبان جنایت دیگری آفریدند و با حمله به دانشگاه این شهر تعدادی از دانشجویان را کشته و مجروح کردند و علیرغم اعلام رسمی دولت افغانستان مبنی بر دست داشتن طالبان در این جنایت و فوران خشم مردم ، رژیم ایران که همواره حامی طالبان است آن را به داعش نسبت داد و محکوم کرد . همچنین آتش بس میان آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه قره باغ با وساطت روسیه با شرط واگذار کردن قره باغ به اذربایجان ، انجام شد .
ماه پایانی سال 2020 همراه بود با خبر کشف واکسن کرونا توسط شرکتهای فایزر و بیون تک و تائید آن از طرف سازمان بهداشت جهانی ، و همچنین کشف گونه جهش یافته این ویروس در انگلیس . انتخابات آمریکا بعد از کش و قوسهای فراوان در ماراتن شمارش آرا نهایتا به پیروزی بایدن به عنوان چهل و ششمین رئیس جمهور آمریکا با رای نمایندگان کالج الکترال و شکست ترامپ انجامید ، شکستی که در ادامه تقلب در انتخابات و اعتراض طرفداران ترامپ و تقاضای شمارش مجدد آرا را به دنبال داشت . در ایران هم شاهد اعدام بدون اطلاع قبلی روح الله زم مدیر شبکه خبری تلگرامی آمد نیوز بودیم . وی در سال 96 توانسته بود با دراختیار گذاشتن اطلاعات محرمانه از موقعیتها و مراکز سپاه و بسیج از طریق شبکه تلگرامی خود ، مردم رابه ادامه اعتراضات علیه رژیم تشویق کند ، وی در حالی که پناهنده فرانسه بود با تطمیع و فریب نیروهای سپاه ربوده و به ایران منتقل شد و نهایتا پس از دریافت حکم اعدام و اجبار به مصاحبه تلویزیونی در مقابل مجری امنیتی تلویزیون ( رضوانی ) که حضور مردم در سال 96 را اغتشاشات توصیف کرده بود گفت ” شما میگویید اغتشاشات ما میگوییم اعتراضات ”، اعدام شد ولی همین جمله همدردی و واکنش مثبت مردم را برایش به همراه داشت ، مردمی که در این سال و سالهای گذشته شاهد اعدام و کشتار بسیاری از سوی رژیم بودند ، از جمله اعدام ”نوید افکاری ” جوانی دلیر و آزاده که تا آخرین لحظات زندگیش با بیان اینکه ” فهمیدم اینها دنبال گردنی برای طناب دارشان هستند ” از ستیز با این رژیم جلاد پا پس نکشید و سربلند و با افتخار جان باخت. همچنین در این ایام پس از مدتها کشمکش دولت و مجلس، کلیات طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها در مجلس با 251 رای موافق در جهت فرمان خامنه ای به تصویب رسید و میرود که حاکمیت وارد فاز جدیدی از مواجه با دولت بعدی آمریکا برای مذاکره با دست پر ! شود .
در کنار تمامی این رویدادها ،
طبقات فرو دست بویژه در ایران در سال 2020 در تنگنای معیشتی شدید ناشی از شرایط کرونایی بدون کمکهای دولت قرار داشته و روزانه جای جای ایران اخبار خودکشی کارگران و کودکان محروم از تحصیل به گوش میرسد ، در این سال خبر خشونت های خانگی علیه فرزندان و عدم دادرسی منصفانه و مجازات متناسب برای پدران به سبب قانون اسلامی ، خود از موارد مورد اعتراض مردم بود . سرکوب گسترده کارگران و روشنفکران چپ به دستور رئیسی و صدور احکام سنگین برای آنان در سالگرد آبان امسال خبر از تلاش رژیم در شدت دادن اختناق میدهد و همه این موارد منجر به افزایش خشم توده ها و لزوم توجه به مسئله آگاهی طبقاتی توده های فرودست و اتحاد عملشان در مواجهه با حاکمیت جلاد است که به قطع در سال پیش رو ، بیش از سال گذشته اعمال محدودیت خواهد کرد و توده ها باید بدانند که تنها راه رهایی اتحاد عمل و سازماندهی علیه مناسبات سرمایه داری موجود و حاکمیت سیاسی آن جمهوری اسلامی و تلاش برای تحقق انقلاب سوسیالیستی است .
هیوا