اتحاد فدائیان کمونیست
کار ، مسکن ، آزادی ، جمهوری فدراتیو شورائی!

چریک سابق توپامارو و رئیس‌جمهور پیشین اروگوئه، خوزه موخیکا، از مردم، دوستان و رفقای خود وداع کرد

خوزه موخیکا، رئیس‌جمهور سابق اروگوئه و یکی از اعضای برجسته جنبش توپامارو، در تاریخ ۱۱ ژانویه در یک مصاحبه مطبوعاتی اعلام کرد که قصد دارد با تمامی دوستان، رفقا و مردم کشورش خداحافظی کند. او در این مصاحبه توضیح داد که به دلیل گسترش سرطان به کبد، دیگر امکان درمان وجود ندارد.

موخیکا که اکنون ۸۹ سال دارد، سال گذشته در تاریخ ۲۹ آوریل در یک کنفرانس مطبوعاتی از ابتلایش به کارسینوم مری خبر داده بود.

او در این مصاحبه گفت:
«دیگر هیچ درمانی کارساز نیست. چرا؟ چون من یک پیرمرد هستم و به بیماری غیرقابل درمانی دچار شده‌ام. دیگر توان جسمی برای درمان‌های بیوشیمی یا جراحی ندارم.»
موخیکا این سخنان را در گفت‌وگو با هفته‌نامه اروگوئه‌ای Búsqueda بیان کرد.

او همچنین افزود:
«تنها درخواست من این است که مرا راحت بگذارید و دیگر انتظار مصاحبه یا چنین چیزهایی را از من نداشته باشید. تعادل جسمانی من دیگر برقرار نیست. رک و راست بگویم، من دارم می‌میرم. یک مبارز حق دارد که دوره‌ای از آرامش و آسایش را تجربه کند.»

موخیکا یکی از اعضای برجسته جنبش مستقل خلق
(Movimiento de Participación Popular)
و رئیس‌جمهور دولت ائتلافی چپ‌گرای
(Frente Amplio)
از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ بود. او در اکتبر ۲۰۲۰ به دلیل مشکلات جسمی از نمایندگی در مجلس سنا کناره‌گیری کرد و اعلام نمود که از فعالیت‌های سیاسی نیز بازنشسته می‌شود.

موخیکا یکی از بنیان‌گذاران جنبش چریکی توپامارو
(Movimiento de Liberación Nacional – Tupamaros)
بود و به دلیل فعالیت‌های سیاسی بارها دستگیر شد. از سال ۱۹۷۲ تا ۱۹۸۵ توسط حکومت نظامی اروگوئه زندانی و اغلب این سال‌ها را در سلول انفرادی و تحت شکنجه گذراند. او در سال‌های اخیر نیز مصاحبه‌های متعددی انجام داد و در انتخابات ریاست‌جمهوری گذشته از «یاماندو اورسی»، کاندیدای جبهه چپ
(Frente Amplio)
حمایت کرد که به پیروزی چشمگیر این کاندیدا انجامید.

در ۵ دسامبر ۲۰۲۴، رئیس‌جمهور کلمبیا گوستاوو پترو و رئیس‌جمهور برزیل لوییز ایناسیو لولا در دیداری با موخیکا، بالاترین مدال‌های افتخار کشورشان را به او اهدا کردند. این دیدار در کلبه ساده‌ای که موخیکا در آن زندگی می‌کند، در منطقه
Rincon de Cerro
برگزار شد. پترو در این مراسم تأکید کرد:
«این قدردانی به خاطر تلاش‌های بی‌وقفه او برای صلح، گفت‌وگو و صداقت است.»
لولا نیز گفت:
«مبارزه خستگی‌ناپذیر موخیکا باید سرمشق همه ما باشد.»

موخیکا در پاسخ گفت:
«من کسی نیستم که مدال و افتخار به او تعلق بگیرد. من فقط عضوی از خلقم هستم و هر کاری که توانستم برای آن‌ها انجام بدهم، انجام دادم، نه بیشتر.»

در طول دوران ریاست‌جمهوری و نمایندگی مجلس، موخیکا از دریافت حقوق خود صرف‌نظر کرد و این درآمد را به فقرا و نیازمندان اختصاص داد. او همچنین از زندگی در کاخ ریاست‌جمهوری امتناع کرد و تمام دوران خدمت و زندگی‌اش را در کلبه ساده خود سپری کرد.

زندگی و مبارزات خوزه موخیکا نمونه‌ای از تعهد به مردم و اصول انسانی است که تا آخرین لحظات عمرش به آن وفادار مانده است.

ژانویه 2025

تهیۀ گزارش از بخش انترناسیونال سازمان اتحاد فدائیان کمونیست

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.