سایت فدائی، ارگان رسمی سازمان اتحاد فدائیان کمونیست
پاسخی مختصر به چند پرسش دریافتی در یاره جنگ در اکرائین
پرسش : در ۲۴ فوریه دو سال پیش شاهد جنگی ویرانگر در اروپا بین کشورهای روسیه و اوکراین بودیم که تعداد بسیار زیادی از نظامیان و غیر نظامیان در آن کشته و زخمی شدند. میلیونها تن از گروههای قومی اوکرائینی، روسی، تاتار و غیره آواره شده اند که بیش از دو میلیون نفر آنان را کودکان تشکیل میدهند.
موقعیت استراتژیک این منطقه از اروپا را بیان کنید؟
جواب: اکرائین در اروپای شرقی قرار دارد و درقلب اروپا هم هست بواسطه هم مرزی با روسیه ، بلاروس ،لهستان، اسلاواکی ومجارستان و رومانی و مولداوی بمثابه سرپل مسیرهای انرژی ،و تجارت، همچنین مسیرهای حمل و نقل دریایی و رودخانه ای از اهمیتی استراتژیک برخوردار است .لوله های گاز و نفت روسیه از این منطقه میگذرد اکرایین وصل به دریای سیاه است بعنوان مسیر حمل و نقل وتجارت بین خاورمیانه و اروپا و ارواسیا عمل میکند علاوه بر آن منطقه کریمه است که بندر مهمی در سواستپل دارد که آن هم برای مسیرهای تجاری اهمیت داد و مجموعه اینها به رقابت های ژئو پلتیک در این منطقه دامن میزند.
پرسش : هشت سال قبل از شروع جنگ اخیر، یعنی در اواسط سال ۲۰۱۴ ، روسیه با لشکرکشی به شبه جزیره کریمه که بخشی از خاک اوکراین بود را ضمیمه خاک خود کرد، این شبه جزیره از لحاظ تاریخی چه پیشینه ای داشته و از لحاظ سوق الجیشی چقدر برای روسیه و قدرتهای بزرگ دیگر اهمیت دارد؟
جواب: از قدیم الایام بواسطه موقعیت سوق الجیشی کریمه و بنادر آن که دسترسی به مدیترانه شرقی بالکان وخاورمیانه و نیز گذرگاه مهم اقتصادی دریای خزر ومنطقه قفقاز که را به اروپای شرقی و مرکزی وصل میکند از موقعیت استراتژیک مهمی برخوردار بوده است . از دوران روم باستان، رومیها ی بیزانس و بعد ها عثمانیها، بریتانیائی ها آلمانیها، همه بدنبال تصرف آنجا بوده اند. بعداز انقلاب اکتبر همچون سایر ملل ساکن در امپراطوری روسیه تزاری این منطقه به یکی از جمهوریهای شوروی تبدیل شد و بعد از جنگ جهانی دوم در دوران خرشچف منطقه کریمه به اکراوین واگذار شد و بعداز فروپاشی شوروی بعنوان جمهوری خود مختار کریمه نام گرفت که در حوالی 2014 بعد از حوادث میدان با یک همه پرسی به روسیه پیوست.
پرسش : در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ وقتی روسیه حملات نظامی خود را در خاک اوکراین آغاز کرد. پوتین در یک نطق تلویزیونی از حمله نظامی به منطقه دونباس استان های دونتسک، لوهانسک، خارکیف، ماریوپل و کی یف که در بر گیرنده بخش های بزرگی از شرق و شمال شرقی کشور اوکراین بود تحت کلیدواژه «عملیات نظامی ویژه» یاد کرد و هدفش را مبارزه با فاشیسم و ناتو اعلام کرد. این در هم تنیدگی واژه ها از چه ناشی میشود؟
جواب: أولا باید گفت که این منطقه یعنی دنباس ، شامل استانهای دونتسک، لوهانسک خارکف و ژاپوروژنیا یا خرسون میشود که عمدتا روسی تبار هستند و بعد از فروپاشی شوروی آنها خواستار حفظ اشکالی از سیستم شوروی بودند . بعد از کودتای 1914 در اکرایین از یک طرف نئونازیهای اکرائین در ارتش و ارگانهای دولتی دست بالارا بدست آوردند و از طرف دیگر غرب به رهبری آمریکا با آموزش و تسلیح نیروهای اکرائیین پرداختند دولت های بعد از کودتا با ممنوعیت زبان روسی و ایجاد فضای رعب و وحضت وسانسور به تدارک لشگر کشی به مناطق نیمه خود مختار روس زبان کردند در حالیکه مردمان روس زبان منطقه دنباس خواستار خود مختاری و اختیارات بیشتر بودند اما کیف بجای قبول آنها متوسل به بسیج نیرو و حمله نظامی شد . از طرفی ناتو در حال گسترش به مرزهای روسیه عضویت اکرائئین را نیز در دستور گذاشت متعاقب اخطارها و هشدارهای روسیه که موقعیت خود را درخطر میدید مذاکراتی انجام شد اما به نتیجه نرسید و سرانجام با زیر پا گذاشته شدن آخرین توافقات در منیسک توسط اکرائئین تدارک حمله قطعی ارتش اکرایین به مناطق نیمه خود مختار تحت نام جمهوری خلق بپایان رسید با حمله قریب الوقوع ارتش اکرائئین به این مناطق بود که ارگانهای اجرائی این مناطق اعلام استقلال کرده و خواستار حمایت روسیه شدند با اعلام موافقت روسیه ارتش این کشور وارد مناطق شد و با برگزاری همه پرسی این مناطق به روسیه ملحق شدند و ظاهرا به استناد این همه پرسی ها روسیه اکنون در خاک خود اش میجنگد و هنوز بخشهای دیگر از این استانهای روس زبان به تصرف کامل ارتش روسیه درنیامده است. در عین حال نباید از نظر دور داشت که این جنگ ، جنگ میان کشورهای غرب به رهبری آمریکا با روسیه است که در سر زمین اکرائیین پیش برده میشود
اما صحبت پوتین از عملیات ویژه به این معنی است که این عملیات کوچک وویژه است وارتش روسیه بطور کامل وارد این جنگ نمیشود و دو م اینکه این جنگ هر سه عرصه نظامی، سیاسی و ایدئولوژیک را در بر میگیرد که ادعای نازی زدائی و نظامی زدائی و مبارزه با ناسیونالیسم اکرائینی را در بر می گیرد از این بابت میشود درهم تندیدگی این واژه هارا توصیح داد.
پرسش : پیمان نظامی آتلانتیک شمالی «ناتو» با انحلال پیمان نظامی ورشو در سال ۱۹۹۱، گسترش بیش از حدی پیدا کرد از کشورهای جدا شده از اتحاد جماهیر شوروی همانند، لتونی، استونی و لاتویا به ناتو پیوستند، از سوی دیگر با پیوستن فنلاند و سوئد تعداد کشورهای عضو این پیمان به ۳۲ عضو رسید. از سوی دیگر گرجستان و بویژه اوکراین در سرلیست پیوستن به پیمان نظامی آتلانتیک شمالی«ناتو» قرار دارند. اینهمه آرایش نیروهای نظامی و پیشروی ناتو در ذهن شما چه چیزی را تداعی میکند؟
جواب: نشاندهنده درجه اهمیت اقتصادی و ژئوپلیتیکی اهداف این جنگ است که در واقع پیروزی روسیه برای غرب بسیار گران تمام خواهد شد فقط این نیست که منافع اش در این منطقه بخطر میافتد بلکه موقعیت بلوک غرب از جمله ناتو در سراسر جهان تضغیف میشود .
پرسش : بیش از سه دهه است که ما در یک جهان تک قطبی زندگی میکنیم، بنظر میرسد که شرایط برای تغییر توازن قوا در سطح جهان در حال شکل گیری است، آیا شما هم آینده جهان را اینگونه میبینید؟ . در این کشمکشها جایگاه و نقش نیروهای مختلف عدالتخواه و سوسیالیست و توده های مردم کجاست؟
جواب: این یک واقعیت است که جنگ محصول بحران سرمایه داری است و قتی بحران تشدید میشود و رقابت در بازار های کار و کالا بصورت مسالمت آمیز جوابگو نیست به هر بهانه ای جنگ با هدف تجدید تقسیم مناطق نفوذ وبازارهای کار و کالا و نیز راه ها تجاری و مواسلاتی آغاز میشود در چنین شرایطی صنایع نظامی رونق میگیرند شرکتهای تولید کننده سلاح در عرصه داخلی و روابط بین المللی قدرت گرفته و حرف آخر را میزنند و از طرفی رونق بازار تسلیحات که به قیمت خون مردمان زحمتکش میچرخد به اقتصادهای در حال فروپاشی یاری میرسانند این دو عامل ایدئولوژی خود اش را که همان ناسیونالیسم و فاشیسم است در افکار عمومی توسعه میدهند تا زیر پوشش آن معترضن را سرکوب بکنند و بودجه لازم برای ادامه جنگ و تزریق به کارخانه های اسلحه سازی را با افزایش مالیات و زدن تامینات اجتماعی، گران فروشی ، انجماد دستمزدها وغیره تامین میکنند . یعنی اکثریت مردمی که جوانان شان در جبهه ها کشته میشوند و خودشان هم به بهانه جنگ شدیدا استثمار میشوند و دستاوردهای تاکنونی شان هم بتدریج پس گرفته میشود، بتدریج بیدار میشوند و برای دفاع از حق معیشت و سطح زندگی، دستمزدها و کشته شدن جوانانشان به اعتصابات واعتراضات کشیده میشوند و این اقدامات توده ای میتواند عامل اصلی تحولات و جلو گیر از ادامه جنگ و کشتار شود و در صورتی که توسط احزاب انقلابی رهبری بشوند بدون شک از دل این جنگها است که انقلاب فرا میروید و سربازها در جبهه ها بجای تیراندازی و کشتن همدیگر تفنگ هایشان را به سمت دشمنان مشترکشان نشانه رفته و از طریق سرنگونی طبقه حاکم کشورشان به جنگ میان انسانهائی که هیچ منفعتی از ادامه جنگ ندارند، پایان میدهند.
پرسش : پس از ارسال پهپاد توسط ایران به روسیه و استفاده از آن در جبهه های جنگ رهبران ناتو اعلام کردند که ایران در حال ارسال موشک بالستیک کوتاه برد به روسیه است، ادعا میشود که کره شمالی نیز تسلیحات نظامی به روسیه ارسال کرده و کشورهای عضو ناتو به ایران و چین بخاطر ارسال تکنولوژی جنگی هشدار داده اند. وارد کردن تسلیحات به روسیه که دارای مقادیر زیادی تسلیحات جنگی است، چه نقطه ضعفی از این جنگ را برای روسیه آشکار میسازد؟
جواب: اینکه اینها واقعا به روسیه اسلحه میفرستند یانه، راستی آزمائی آن برای ما ممکن نیست .ولی این واقعیت را نباید فراموش کرد که انبارهای روسیه از دوره شوروی پراز انواع سلاح ومهمات است . از ان گذشته روسیه درسالهای اخیر تولید سلاح های مجهز به تکنولوژی مدرن را از سر گرفته است ودر حال حاضر دومین کشور تولید کننده سلاح در سطح جهان بشمار میرود از این رو بنظر نمیرسد که نیازی به وارد کردن سلاح از کشورهائی نظیر ایران باشد. با این وجود بدون اطلاعات موثق نمیتوان در این باره قضاوت کرد . در عین حال دروغگوئیهای غرب مخصوصا در جریان جنگ در غزه و سالوسی شان برهمگان آشکار شده است آنها هر زمان لازم باشد در جائی تشنج آفرینی بکنند دروغی را سرهمبندی میکنند و از طریق رسانه های غول پیکری که در اختیارشان است این دروغها را بنام حقیقت بخورد مردم میدهند تا با مهندسی افکار عمومی اهداف شان را عملی بکنند از این رو به اخبار و احادیث رسانه های سرمایه داری نباید اعتماد مطلق کرد.
پرسش : یکی از گروههایی که در جنگ روسیه و اوکراین از آن یاد میشود، گروه نظامی، واگنر است که با حکومت روسیه همکاری میکند، در عین حال جدالهای گوناگونی بین این گروه و ارتش روسیه وجود دارد، شما در مورد این گروه چه میدانید؟جواب: واگنر در واقع مثل بلاک واتر در آمریکا گروه شبه نظامی است که با اجازه دولت و لی ظاهرا بصورت شرکت خصوصی فعالیت میکند .این نوع از شرکتهای نظامی توسظ دولتها و درقالب خصوص درست میشوند و مخصوص دخالت های خارجی و ماموریت های ویژه هستند چون خصوصی نامیده میشوند اغلب دولتها پاسخگوی اعمال جنایتکارانه آنها نیستند و یک جوری از زیر قوانین بین المللی در میروند .بودجه این نهاد ها از طریق قراردادها ی دوجانبه و کمک دولت ویا از طریق سازمانها اطلاعاتی و امنیتی تهیه میشوند.