سایت فدائی، ارگان رسمی سازمان اتحاد فدائیان کمونیست
سال انتخابات در امریکای لاتین
بخش انترناسیونال سازمان اتحاد فدائیان کمونیست
امسال امریکای لاتین با انتخابات ریاست جمهوری و انتخابات مجلس در برزیل و کلمبیا روبرو است. این انتخابات میتواند چراغ قرمزهای دیگری را در مقابل سیاستهای امریکای شمالی در این منطقه به شعله درآورد و حداقل جایگاه “سوسیال دمکراتها” را در این مقطع بیشتر از پیش در این قاره به ثبیت رساند.
پیروزی لیبرالهای چپ در انتخابات ریاست جمهوری در سال 2021 در پرو و شیلی و در ژانویۀ امسال در هندوراس بلوکهای احزاب و نیروهای دست راستی وابسته به امپریالیسم امریکای شمالی را به تضعیف بیشتری کشانده است.اگر امسال در برزیل و کلمبیا نیز این تحولات به همین شکل پیش برود، همچنانکه اخبار آمار از پیش انتشار یافته پیش بینی می کنند این وضعیت پیش خواهد آمد که 8 کشور بزرگ امریکای لاتین (آرژانتین، بولیوی، شیلی، مکزیک، پرو، کلمبیا، ونزوئلا و برزیل) با ظرفیت 85 درصد جمعیت کل این قاره، دارای حکومتهای چپ لیبرال خواهند شد. این موضوع میتواند در شرایط کنونی و در وضعیت پانادمی کرونا موجب همکاریها و پیمانهای مشترک مابین این کشورها بر سر مسائل بهداشت و درمان و سیاستهای آموزشی و تحصیل را امکانپذیر نماید و مشترکا پروژه های اجتماعی بر سر مبارزه با فقر را در دستور کار خود قرار دهد و قدرت و جایگاه منطقه را بر علیۀ تلاشها و نیآت قدرت طلبانه و استعمارگرانۀ ایالات متحدۀ امریکا را که همچنان پابرجاست، افزایش دهد.
واشینگتن در حال حاضر در درجۀ اول از پایگاههای نظامی خود در کشور کلمبیای انحصار یافته، برنامه ها و طرحهای نظامی خود را پیش می برد اما برزیل نیز بعنوان پایۀ اصلی تعرضهای سیاسی و تهدیدات نظامی امریکای شمالی بر علیۀ ونزوئلا وزنۀ سنگینی را برای این امپریالیسم بازی می کند .
بیش از 51 میلیون از اهالی کلمبیا در 13 ماه مارس برای تعیین نماینده گان دو ارگان، یعنی کنگره و تعیین نماینده گان پارلمان به پای صندوقهای رای خواهند رفت. شکست حکومت دست راستی وابسته به امریکای شمالی دراین انتخابات میتواند تغییر سیاسی را برای این کشور به همراه داشته باشد اما نقش اصلی و تغییر آیندۀ سیاسی کلمبیا بر سر انتخابات ریاست جمهوری در تاریخ 29 ماه مه کلید خورده است. مهمترین و سرشناس ترین کاندید برای انتخابات ریاست جمهوری کلمبیا را شهردار سابق بوگوتا (2012-2015) و هم اکنون نمایندۀ حاضر در سنات کشور و چریک سابق شهری سازمان م – 19، گوستاو پترو را میتوان نام برد که بنابه همه پرسی های اوقات اخیر بهمراه اتحادهایی که با احزاب انقلابی به نام “اتحاد تاریخی” شکل داده است تخمین زده میشود که درصدی برابر 48 درصد از آراء را در ماه مه بدست خواهد آورد. سوال این است که آیا این در صد تخمینی در نهایت، در روز انتخابات برای پیروزی ریاست جمهوری وی کافی ست؟ نیروهای وابسته به رئیس جمهور دست راستی کنونی و شبه نظامیان باندهای سیاه که دهها نفر از فعالین سندیکاهها و اتحادیه های کارگری و فعالین جنبشهای اجتماعی را به قتل رسانده اند، با تمامی نیرو تلاش خواهند کرد از انتخاب رئیس جمهوری چپ و انقلابی به هر وسیلۀ ممکن جلوگیری کنند.
در برزیل بزرگترین و پرجمعیت ترین کشور امریکای لاتین، ایناسیو لولا دا سیلوا که از سال 2003 الی 2011 ریاست جمهوری برزیل را بر عهده داشت، اینبار در مقابل انتخابات خارق العاده و بی سابقه ای در تاریخ 2 اکتبر قرار گرفته که بنابه آمار تخمینی شانس بیشتری را نسبت به کاندیدهای دیگر برای پیروزی در انتخابات در دست دارد. همچنین همزمان با انتخابات ریاست جمهوری در این کشور، نماینده گان کنگرۀ ملی و ریاستهای ایالات مختلف برزیل بایستی انتخاب شوند. طبق قوانین مقرر اگر یک کاندید در دور اول انتخابات 50 درصد آراء را باضافۀ 1 بدست آوردبایستی مجددا انتخابات دور دوم در تاریخ 30 اکتبر برگزار گردد. اواسط ماه دسامبر سال 2021 بنابه همه پرسی های تخمینی که انتشار یافته اند، لولا دا سیلوا رقم 48 درصد آراء را به خود نزدیک کرده است و رقیب دست راستی و فاشیست وی بولسونارو تنها 21 درصد آراء را در حال حاضر در دست دارد.
در کشورهای دیگر امریکای جنوبی، امسال انتخابات و همه پرسی مردمی دیگری را میتوان برشمرد. سرآغاز این انتخابات امسال، کوستاریکا خواهد بود که به تاریخ 6 فوریه رئیس جمهور جدید و 57 نفر نماینده گان پارلمان بایستی انتخاب شوند و در تاریخ 11 ماه مارس رسما ریاست جمهوری سوسیال دمکرات شیلی گابریل بوریک آغازبه کار خواهد نمود که در ماه دسامبر سال گذشته پیروزی انتخابات ریاست جمهوری این کشور را نصیب خود کرد. همچنین در اواسط امسال مرحلۀ نهایی در مورد رفراندوم قانون اساسی جدید شیلی خواهد بود که این رفراندوم بر علیۀ قانون اساسی ست که از زمان دیکتاتوری پینوشه تاکنون پابرجاست. این رفراندوم همه گیر مردمی، طرح قانون اساسی جدیدی را که از طرف نماینده گان جنبش های اجتماعی، اتحادیه های کارگری، جنبش زنان، جنبش محیط زیستی، احزاب چپ و نیروهای سوسیالیست و کمونیست و نماینده گان بومی شیلی وضع و تدوین نموده که در تابستان امسال به رای گیری همه گیر گذاشته خواهد شد.
گزارش از بخش انترناسیونال سازمان اتحاد فدائیان کمونیست
31 ژانویه 2022